Medische Encyclopedie – Apotheek Het Gouden Hert – Utrecht

Apotheek Het Gouden Hert

Amsterdamsestraatweg 44 3513AG Utrecht Tel:030-2311158 Fax:030-2332902

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Worminfectie door schistosoma (bilharzia)

Inhoud

Worminfectie door schistosoma (bilharzia)

Wat is worminfectie door schistosoma (bilharzia)?

Schistosomiasis is een ziekte die ontstaat door infectie met de Schistosoma worm. De Schistosoma is een worm die voorkomt in Azië, Afrika en Zuid-Amerika.

Bilharzia is de oude naam voor deze worminfectie.

De eitjes van de worm komen uit in stilstaand zoet water. Uit deze eitjes komen larven. Deze jonge larven zoeken zoetwaterslakken op en dringen bij de slak naar binnen. In de slak komen de larven tot ontwikkeling en daarna komen ze vrij in het water.

Zwemt u in dit water dan kunnen de larven door uw huid heen kruipen. Dat kan ook als u maar even door het water loopt, door dit water te drinken of door u ermee te wassen.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • U kunt een infectie voorkómen door stilstaand zoet water in de (sub)tropen te vermijden. Vaak is bekend of schistosomiasis in de omgeving voorkomt.
  (Als u toch met stilstaand zoet water in contact komt: Goed afdrogen, vooral langs de randen van de zwemkleding waar water minder snel opdroogt.)
 • Een zwembad met chloorwater is veilig.
 • Als u klachten heeft zoals boven beschreven, moet u de arts melden dat u in een gebied bent geweest waar de ziekte vóórkomt.  

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Praziquantel
Praziquantel is een wormdodend middel. De huid en de cellen van de wormen worden door dit middel beschadigd, hierdoor sterven de wormen af.

Terug naar overzicht