Medische Encyclopedie – Apotheek Het Gouden Hert – Utrecht

Apotheek Het Gouden Hert

Amsterdamsestraatweg 44 3513AG Utrecht Tel:030-2311158 Fax:030-2332902

Medische Encyclopedie

Medische encyclopedie > Klachten zoeken > Klachten overzicht > Worminfectie door aarsmade

Inhoud

Worminfectie door aarsmade

Wat is worminfectie door aarsmade?

Wormpjes komen veel voor, vooral bij kinderen. Soms ziet u de wormpjes in de poep bewegen.
Wormpjes zijn heel besmettelijk, maar kunnen geen kwaad.
Bij goede hygiëne verdwijnen de wormpjes vanzelf, meestal binnen 6 weken.

Een andere naam voor wormpjes is aarsmaden of enterobiasis.

 

U krijgt wormpjes wanneer u de eitjes van de wormpjes inslikt. De eitjes zijn zó klein dat u ze niet kunt zien.

Meestal raakt u besmet door een kind dat wormpjes heeft. Kinderen hebben vaak wormpjes. De wormpjes leven in de darm. Ze leggen hun eitjes rond de anus, vooral ’s nachts. Dat geeft jeuk. Door krabben komen de eitjes aan de handen. Van de handen komen de eitjes terecht op alles wat die handen aanraken. Bijvoorbeeld op beddengoed, kleding, speelgoed, deurknoppen, toiletbril, toiletspoelknop en kranen.

Raakt u die plekken aan, dan zitten de eitjes op uw handen. Als u uw vingers daarna in uw mond steekt kunt u besmet raken. De eitjes komen via uw mond in de darmen en groeien daar uit tot wormpjes.

Bij slechte hygiëne kunt u zichzelf telkens opnieuw besmetten. Bijvoorbeeld als u bij jeuk rond de anus krabt en daarna uw vingers in de mond steekt. Of als u uw handen niet goed wast voor het eten.

De eitjes kunnen buiten het lichaam lang besmettelijk blijven. Soms kunnen de eitjes zich door de lucht in huis verspreiden.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Wormpjes verdwijnen vanzelf als er geen eitjes meer in uw mond komen. Meestal binnen 4 tot 6 weken. Goede hygiëne is belangrijk voor alle gezinsleden. Hierdoor verdwijnen de eitjes uit uw huis. Zo voorkomt u dat u steeds weer uzelf of anderen besmet.

Dit zijn de adviezen:

 • Krab niet rond de anus. Als uw kind toch gekrabd heeft moet het de handen goed wassen.
 • Was de handen na elk toiletbezoek en voor het eten.
 • Knip nagels kort.
 • Gebruik elke dag een schone handdoek en/of washand.
 • Trek elke dag schoon ondergoed en slaapkleding aan.
 • Was kleding en beddengoed op minimaal 60 °C.
 • Stofzuig het liefst elke dag, ook in uw slaapkamer.
 • Maak plekken die in huis vaak worden aangeraakt goed schoon, zoals deurknoppen, kastdeuren, speelgoed, kranen, toiletspoelknop, toiletbril.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Neem contact op met uw huisarts:

 • Als u na twee wormkuren nog steeds wormpjes houdt. En u alle adviezen goed opvolgt.
 • Als uw kind jonger dan 2 jaar steeds weer wormpjes krijgt, terwijl u de hygiëne adviezen goed opvolgt. Samen met uw huisarts beslist u of medicijnen nodig zijn.

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Wormdodende middelen
Mebendazol en albendazol doden wormen, wormeieren en larven, doordat het de opname van voedingsstoffen in de worm verhindert. Een eenmalige dosis is voldoende om alle wormen te doden. Er kunnen echter eitjes blijven leven. Na twee tot drie weken zijn deze eventuele overgebleven eitjes uitgekomen. Daarom moet u de kuur na twee tot drie weken herhalen.

Terug naar overzicht