Medische Encyclopedie – Apotheek Het Gouden Hert – Utrecht

Apotheek Het Gouden Hert

Amsterdamsestraatweg 44 3513AG Utrecht Tel:030-2311158 Fax:030-2332902

Medische Encyclopedie

Inhoud

Huidinfectie

Wat is huidinfectie?

Een bacteriële huidinfectie is een ontsteking van de huid door een bacterie. Meestal ontstaat een bacteriële huidinfectie op een plek waar de huid is beschadigd. Via een wondje of beschadiging komen bacteriën die normaal óp de huid zitten zonder een infectie te geven, naar binnen. Hier kunnen ze een ontsteking veroorzaken.

Voorbeelden van huidinfecties zijn wondroos en krentenbaard.

Kan ik er zelf iets tegen doen?

 • Raak de ontstoken huid zo weinig mogelijk aan. Was regelmatig uw handen en gebruik steeds een schone handdoek.
 • Wondjes, krassen en splinterverwondingen dient u zorgvuldig te desinfecteren.

Kijk voor meer informatie naar Kind met krentenbaard, Wondroos, Steenpuist en Zweetklierontsteking.

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Welke medicijnen worden gebruikt bij

Antibiotica op de huid
Antibiotica bestrijden verschillende soorten bacteriën. Ze belemmeren bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnende bacteriën niet verder groeien. Sommige bacteriesoorten sterven zelfs af. Sommige antibiotica kunnen direct op de huid worden toegepast in een zalf crème of gel. Voorbeelden zijn mupirocine, fusidinezuur en tetracycline.

Penicilline-antibiotica om in te nemen en als injectie
Penicilline-antibiotica doden vele soorten bacteriën en hebben een goede opname in het lichaam. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei waardoor de bacterie afsterft.

Een aantal penicilline-antibiotica heeft een specifieke werking tegen bepaalde soorten ziekteverwekkers. Vanwege deze specifieke werking en de goede opname, worden deze middelen ingezet bij infecties van de huid. Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn feneticilline, fenoxymethylpenicilline en flucloxacilline.

Bij sommige patiënten wordt de amoxicilline afgebroken door bacteriën zodat het zijn werking niet meer kan doen. Clavulaanzuur gaat dit tegen en verbetert zo het effect van amoxicilline. Voorbeeld is amoxicilline in combinatie met clavulaanzuur.

Het is ook mogelijk dat u het penicilline-antibioticum krijgt via een injectie. Voorbeelden zijn benzylpenicilline, flucloxacilline en piperacilline met tazobactam.

Cefalosporine-antibiotica om in te nemen en als injectie
Cefalosporine-antibiotica doden veel soorten bacteriën. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei, waardoor de bacterie afsterft. Meestal wordt eerst een antibioticum voor plaatselijk gebruik voorgeschreven, bijvoorbeeld in een crème of lotion. Wanneer dit onvoldoende helpt of het gaat om een ernstige huidinfectie wordt een antibioticum om in te nemen voorgeschreven. Voorbeelden zijn cefaclor, cefalexine, cefuroxim.

Bij een ernstige huidinfectie kan u een injectie van een cefalosporine-antibioticum krijgen. Voorbeelden zijn ceftazidem, cefalotine en cefotaxime.

Carbapenem-antibiotica als injectie
Carbapenem-antibiotica doden vele soorten bacteriën. Ze remmen een eiwit dat belangrijk is voor de bacteriegroei, waardoor de bacterie doodgaaat. Bij een ernstige huidinfectie wordt een injectie van een carbapenem-antibioticum gegeven. Voorbeeld is meropenem.

Chinolon-antibiotica om in te nemen
Chinolon-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze blokkeren een eiwit dat een belangrijke rol speelt bij de bacteriegroei. Hierdoor kan de bacterie zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeelden zijn ciprofloxacine en moxifloxacine.

Macrolide-antibiotica
Macrolide-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze grijpen in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie. Voorbeelden zijn azitromycine, claritromycine en erytromycine.

Tetracycline-antibiotica
Tetracycline-antibiotica zijn middelen die de groei van vele soorten bacteriën remmen. Ze remmen de eiwitaanmaak van de bacterie. Een bacterie die geen eiwit kan aanmaken, kan zich niet meer vermenigvuldigen en sterft af. Voorbeelden zijn doxycycline, minocycline en tetracycline.

Clindamycine
Clindamycine is een antibioticum dat groei van vele soorten bacteriën remt. Het grijpt in op de eiwitaanmaak binnen de bacterie. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien. Hierdoor sterft de bacterie. Clindamycine wordt vooral gebruikt tegen bacteriën die ongevoelig zijn voor andere antibiotica en bij mensen die overgevoelig zijn voor penicillinen.

Fosfomycine
Fosfomycine doodt veel soorten bacteriën. Bij ernstige huidinfecties kan fosfomycine via een infuus worden gegeven.

Teicoplanine
Teicoplanine doodt verschillende soorten bacteriën door de bouw van de bacteriewand te belemmeren. Hierdoor wordt de bacteriewand erg zwak en valt de cel uiteindelijk uit elkaar. Het wordt gebruikt bij een huidontsteking door infecties met de MRSA-bacterie. De MRSA-bacterie is ongevoelig voor veel normale antibiotica, maar kan nog wel worden bestreden met teicoplanine.

Metronidazol
Metronidazol doodt bepaalde bacteriën en wordt gebruikt bij ernstige huidinfecties met geïnfecteerde stinkende wonden. Metronidazol kan dan worden gebruikt in een crème of gel die rechtstreeks op de huid wordt gebracht, of in tabletten. Voorbeelden zijn metronidazol om in te nemen en metronidazol op de huid.

Fusidinezuur om in te nemen
Fusidinezuur remt de groei van vele soorten bacteriën. Het belemmert bij de bacteriën de aanmaak van eiwitten. Zonder eiwitten kunnen bacteriën niet verder groeien. Het lichaam krijgt hierdoor de tijd de bacteriën op te ruimen. Sommige bacteriesoorten sterven zelfs af.

Linezolid
Linezolid verhindert dat de bacterie eiwitten aanmaakt. Een bacterie kan zonder eiwitten niet verder groeien en sterft af.

Ontsmettende middelen op de huid
Ontsmettende middelen doden verschillende soorten bacteriën. Ze maken de celwand van deze bacteriën kapot waardoor deze afsterven. Ze worden gebruikt op de huid om licht geïnfecteerde schaaf- of snijwonden te ontsmetten. Ook om te voorkomen dat er een infectie ontstaat of om bijvoorbeeld de handen te desinfecteren. Voorbeelden zijn povidonjodium, cetrimide, chloorhexidine en chloorxylenol.

Zilversulfadiazine
Zilversulfadiazine doodt veel soorten bacteriën en de gist Candida. Zilversulfadiazine wordt bij ernstige brandwonden en doorligwonden gebruikt om infecties met bacteriën en met de gist Candida te voorkomen.

Kamille
Kamille zou licht ontsmettend werken, maar er is niet veel over bekend. Het kan worden gebruikt bij kleine ontstekingen van de huid. Het is zonder recept verkrijgbaar in crème, zalf of oplossing. Bij ernstige onstekingen van de huid is het onvoldoende werkzaam en moet de arts worden geraadpleegd.

Antischimmelmiddelen op de huid
Soms wordt bij een huidinfectie een crème of zalf met een antischimmelmiddel gebruikt. Een voorbeeld hiervan is miconazol.

Terug naar overzicht